logo

Art Mount – Haifa

The design explores the architectural concept of an artist’s residency. Located at the top of Carmel Mountain in Haifa, the project combines an artist’s home with both their studio and gallery space with the intent to equate the process of production with the final product. Using the central location to expose the art to the public, the visitors become integrated into the living, the working, and the gallery space of the artist.

The construction contributes to the concept through various means. The northern part of the project incorporates steel beams and columns, holding the slanted wall used to hang canvases.

The high ceiling space includes a skylight aimed to create a free interrputed space without direct sunlight, while still providing enough scattered light to work with.

The building’s systems move across the main axis. The visitor is exposed to the final artworks in the gallery and they are able to observe the process of their production in the artist’s studio. In a simillar approach the building systems are revaeled to the passerbyers in the studio, being almost hidden in the galleries, and completly concealed in the residential section.

עברית

“אמנים על ההר” הוא פרויקט תכנון קונספטואלי הממוקם במרכז הכרמל. התכנון עוסק בשאלת החיבור בין אמנות ומגורים מתוך תפיסה אישית בקשר הישיר בין האמן לעיסוקו. חיבור זה מנסה ליצור איכות מגורים התואמת את אופי הדיירים. מהות הפרויקט מתבססת על חיבור פיזי בין חלל הסטודיו, יחידות המגורים והפעילות העירונית – ניצול המיקום המרכזי לטובת הנגשת האמנות לציבור הרחב.

תכנון המבנה תואם לרעיון דרך מספר אמצעים. החלק הצפוני של המבנה מתוכנן להיבנות מקורות ועמודי פלדה בעודם נושאים את הקיר הנטוי הצפוני הדומה לנטייתו של כן ציור ומיועד לשימוש ע”י האמנים בתלייה וציור על גבי משטחי קנבס גדולים.
חלל הסטודיו גבוה, כשמונה מטרים, מקבל אור מפוזר בשאיפה לקבל סביבת עבודה אידאלית נטולת הפרעות, ללא חדירת קרני שמש ישירות. הדבר מתבצע בעזרת סקיילייטים לאורך הגג כולו, הכלואים בין קירות בטון יצוקות מראש במפעל GRC ומוחזקים בעזרת מסבך פלדה. הסקיילייט פונה לכיוון דרום ומאפשר את כניסת האור, שבירתו והגעתו לחלל הסטודיו.
המבקר במבנה נחשף לתוצריו הסופיים של האמן בגלריה במקביל להתבוננות בדרך פעולתו. בצורה דומה, מערכות המבנה חשופות למשתמשים באזור הסטודיו, מוסתרות למחצה באזור הגלריה ומוסתרות באופן מלא באזור המגורים.